Ben jij aanwezig? Aanwezig in elk moment? Aanwezig in elke situatie? Aanwezig bij alles wat zich aandient? Aanwezig met alle gevoelens? Aanwezig met welke uitkomst dan ook?

Kan jij aanwezig zijn met alles wat er is?

Om wat voor reden dan ook kan er een patroon zijn ontstaan van niet aanwezig zijn. Heb je als kind verdriet ervaren dat je nog niet kon dragen? Ben je weleens buitengesloten? Heb je straf gekregen terwijl je niet snapte waarom? Ben je een keer ontmoedigd? Heb je een traumatische ervaring meegemaakt? Dit en nog vele andere situaties kunnen ervoor zorgen dat je niet volledig aanwezig bent in het moment.

Er kunnen zich zelfbeschermingsmechanismes hebben gevormd om een bepaald gevoel dat je als kind niet kon dragen, niet opnieuw te hoeven ervaren. Onbewust is dit aan het werk. Dit kan zich bijv. uiten in afleiding zoeken in eten, scrollen op social media, alcohol drinken, series kijken, sport of jezelf afzonderen.

Door je ervan bewust te worden en jezelf de steun, die je toen gemist hebt, nu wel te geven. Krijg je een keuze. Kan je ervoor kiezen om aanwezig te blijven in dit moment. Alles te ervaren wat er in dit leven te ervaren is. Voorbij angst te leven en in liefde aan te gaan wat je tegen komt, wat de uitkomst dan ook mag zijn. Dan voel je je vrij(er). Vrij van bagage uit je verleden en vrij van zorgen over de toekomst. Met een open hart te genieten van het leven.

De adem brengt je naar aanwezigheid

De adem is een prachtige tool om aanwezig te blijven bij alles wat zich aandient. Je verbindt met de plek in jezelf waar je vertrouwen voelt, dat je super krachtig bent en dat je zoveel meer kan dan dat je denkt.

In maart geef ik weer een training waarin we in 4 sessies aan de slag gaan met de adem en je steeds dieper verbindt met jezelf. De plek in jezelf waar je vertrouwen en je kracht ervaart. Wil je hierbij zijn? Laat het me dan weten.

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte